Jaren dertig woningen zijn lange tijd een favoriet geweest op de woningmarkt. De woningen staan bekend om de karakteristieke uitstraling met erkers, en-suite deuren ornamentale hoge plafonds. De vraag naar deze woningen loopt terug, maar er is nog een verschuiving gaande. De populariteit van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande bouw neemt in het algemeen zienderogen toe. Daar is een simpele verklaring voor; kopers houden nu meer dan ooit rekening met de energielasten.
Energieneutrale nieuwbouwwoningen populair
Jaren dertig woningen staan doorgaans niet bekend om het energiezuinige karakter en ook in andere oude, bestaande bouw laat dit te wensen over. Bij nieuwbouw is er sprake van op en top geïsoleerde woningen en er zijn bovendien nieuwprojecten met energieneutrale woningen. Dit is gunstig voor de woningeigenaren, want er valt geen energierekening meer op de mat. Bij dergelijke nieuwbouwprojecten is er veelal sprake van een combinatie van duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepomp en warmte-terugwin-ventilatie.
De vraag naar nieuwbouwwoningen stijgt dan ook, omdat er geen of lagere energiekosten zijn. Bovendien voorzien nieuwbouwwoningen wat dat betreft eveneens in optimaal comfort als het om de temperatuur en binnenklimaat in huis gaat. Overigens geldt voor nieuwbouwwoningen vanuit het bouwbesluit, dat er minimumeisen van toepassing zijn. Dit betekent dat energielabel A, het zuinigste label, van toepassing is op nieuwbouw. Ter aanvulling daarop, geldt dat nieuwbouwwoningen vaak nog energiezuiniger zijn dan bestaande huizen die een energielabel A hebben.
Nieuwe trend: meer aandacht voor energielabels
De vraag naar nieuwbouw is groot, maar het aanbod is beperkt. Het is voor starters op de woningmarkt door de hoge prijzen haast onmogelijk om een nieuwbouwwoning te kopen. De vraag naar bestaande bouw blijft dan ook bestaan, maar wel met aandacht voor het energielabel. De Nederlandse Vereniging van Makelaars gaat onderzoek doen naar de toenemende aandacht van huizenkopers voor het energielabel.
Funda heeft deze trend eveneens waargenomen en geeft aan dat de meerderheid van potentiële kopers al op het energielabel let. De filters staan niet alleen meer aan voor wat betreft de prijs en locatie, maar ook voor het energielabel. Huizenkopers zijn daarnaast eveneens in toenemende mate geïnteresseerd in het energiecontract dat bij een woning hoort. Het energielabel is in combinatie met het energiecontract tegenwoordig een factor die meeweegt bij het voeren van onderhandelingen over de koopprijs.
Gerenoveerde en verduurzaamde bestaande bouw in trek
Er is een tekort aan nieuwbouwwoningen en er zijn om financiële redenen mensen die buiten de boot vallen om een nieuwbouwwoning te kopen. Daarom is een grote groep nog altijd aangewezen op bestaande bouw, waarbij gerenoveerde en verduurzaamde woningen het meest in trek zijn. Dit heeft te maken met een gunstig energielabel, waarbij de aandacht is gericht op isolatiemaatregelen en duurzame installaties.
Bestaande bouw zelf isoleren: enkel glas vervangen
De groep potentiële kopers die het niet lukt om een nieuwbouwwoning of energiezuinig bestaand huis te kopen, zijn aangewezen op bestaande bouw met de optie om zelf isolerende maatregelen en verduurzaming door te voeren. Er zijn nog altijd oude huizen die bijvoorbeeld deels van enkel glas zijn voorzien. Bij het kopen van een dergelijke woning is het belangrijk om enkel glas te vervangen door dubbel glas of triple glas, zoals HR +++ glas. Door alleen al enkel glas te vervangen door HR++ glas is er 24 m3 gas per m2 te besparen. HR+++ glas zorgt voor een nog hogere besparing. Uiteraard voorziet dubbel of triple glas ook in extra wooncomfort en is er daarbij naast thermische isolatie sprake van akoestische isolatie.
Zonnepalen installeren
Een voordeel van het kopen van een oud bestaand huis met slechte isolatie is dat er over de vraagprijs te onderhandelen valt. Vooral nu het energielabel een grotere rol inneemt bij het kopen van een huis, versterkt dit de onderhandelingspositie. Doorgaans zijn oude en slecht geïsoleerde huizen veelal goedkoper dan recent gerenoveerde bestaande bouw of nieuwbouw. Dit biedt kansen door het huis te kopen en vervolgens zelf isolerende maatregelen te treffen. Zo is het onder meer mogelijk om zonnepanelen te installeren om de energielasten te verminderen.
Gasvrij huis met warmtepomp
Bestaande woningen zijn ook te voorzien van een warmtepomp om daarmee het huis gasvrij te maken. De cv-ketel kan de deur uit en koken is op elektriciteit mogelijk. Het is wel belangrijk dat er in de directe omgeving gelegenheid is om een warmtepomp neer te zetten. Bij een hybride warmtepomp is er ook plek nodig voor een buitenunit. Bovendien is het van belang dat de rest van het huis goed geïsoleerd is, omdat daardoor de warmte beter vastgehouden kan worden.
Oude woningen zijn veelal niet goed geïsoleerd, zoals onder meer jaren dertig woningen. In dat geval verdwijnt de warmte veel sneller. Het is dus aan te raden om zowel de daken als de buitenmuren te isoleren om optimaal van het rendement van een warmtepomp te profiteren. Het is om deze reden vaak minder rendabel om in een niet-geïsoleerde vooroorlogse woning een warmtepomp te installeren. Als een huis niet over spouwmuren met isolatie beschikt, is er sprake van een lage isolatiewaarde.
Vooroorlogse woning isoleren
Jaren dertig woningen leggen het tegenwoordig af tegen nieuwbouw, maar dit betekent niet dat de populariteit helemaal verdwenen is. Het is alleen nodig om een flinke zak met geld beschikbaar te hebben om een vooroorlogse woning te isoleren. Er zijn uiteraard genoeg mogelijkheden om oude vooroorlogse huizen te isoleren. Bijvoorbeeld met vloerisolatie net als met dakisolatie en gevelisolatie. Bij het isoleren van dergelijke woningen is het eveneens van belang om op details te letten en kieren en gaten dicht te maken. Het dichten van kieren beperkt de tocht in huis en vermindert het ontsnappen van warmte uit de woning.
Huis kopen of verkopen?
De duurzaamheid van woningen neemt een steeds belangrijker rol in tijdens het koop- en verkoopproces. Het is tegenwoordig een factor die meespeelt bij het bepalen van de woningwaarde. Wilt u een huis kopen of verkopen in Amsterdam of omstreken dan is het belangrijk dat u met alle aspecten rekening houdt. Amstelland Makelaars neemt deze zorg graag van uw over en biedt doelgerichte ondersteuning voor een succesvolle koop of verkoop.